Wednesday, February 3, 2016

Κοσμικές ακτίνες και ηφαίστεια


Καθ 'όλη την ανθρώπινη ιστορία, τα ηφαίστεια έπαιξαν σημαντικό ρόλο στον πολιτισμό μας, μέσω καταστροφική τους δύναμης. Η ανθρωπότητα ένιωθε και νιώθει ανυπεράσπιστη ενάντια σε αυτές τις δυνάμεις της φύσης.

Νέα επιστημονικά δεδομένα υποστηρίζουν ότι ορισμένες ηφαιστειακές εκρήξεις προκαλούνται από δραματική αύξηση των κοσμικών ακτίνων (ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια που φθάνουν στον πλανήτη μας από το διάστημα).
Για να είμαστε πιο ακριβείς, έχει σημειωθεί ότι τα ηφαίστεια με μάγμα πλούσιο σε πυρίτιο  είναι πολύ ευαίσθητα στις διακυμάνσεις κοσμικών ακτίνων .



Τα μιόνια που προκαλούνται από κοσμικές ακτίνες συμβάλλουν στην δημιουργία πυρήνων της υπερκορεσμένου μάγματος (όπως σε ένα θάλαμο φυσαλίδων) μέσω της ιονισμού. Αυτή η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφική έκρηξη του ηφαιστείου.

Σύμφωνα με επιστημονικές δημοσιεύσεις, είναι πιθανό ότι η έκρηξη του ηφαιστείου του όρους Pinatubo που έλαβε χώρα το 1991, προκλήθηκε από μια τέτοια δραματική αύξηση της κοσμικής ακτινοβολίας σε συνδυασμό  με τον τυφώνα Yunya.

Σημειώνεται επίσης ότι οι προηγούμενες παγετώδεις περίοδοι πυροδοτήθηκαν από πολλαπλές εκρήξεις ηφαιστείων που προκλήθηκαν από την αυξημένη ροή κοσμικών ακτίνων, η  οποία με την σειρά της οφείλεται σε κοντινή έκρηξη υπερκαινοφανούς (supernova).

No comments:

Post a Comment