Friday, February 5, 2016

Ο εφιάλτης του GPS


Αρκετές εταιρείες σε παγκόσμιο επίπεδο, είχαν για πολλές ώρες προβλήματα στα συστήματά τους λόγω ενός λάθους στην μετάδοση χρόνου από 15 δορυφόρους GPS, σύμφωνα με την εταιρεία παρακολούθησης Chronos.

Η εταιρεία παρατήρησε προβλήματα την προηγούμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα ορισμένα συστήματα GPS είχαν σφάλμα 13 μικροδευτερόλεπτα.

Μια τέτοια διαφορά όσο και εαν μας φαίνεται εμάς, αμελητέα για τα συστήματα επικοινωνιών είναι σοβαρή και αρκετοί πελάτες της συγκεκριμένης εταιρείας (Chronos) αντιμετώπισαν προβλήματα για 12 ώρες των σφαλμάτων του συστήματος.



Τα σφάλματα του GPS προκάλεσαν διαταραχές στις ραδιοφωνικές εκπομπές του BBC.

Σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF), η οποία διαχειρίζεται το δορυφορικό δίκτυο GPS, τα προβλήματα ξεκίνησαν όταν ένας δορυφόρος ονομάζεται SVN 23 ετέθη λειτουργίας.

Εκπρόσωπος της USAF επιβεβαίωσε ότι το λάθος είχε προκληθεί από λογισμικό του συστήματος που προωθήθηκε στους δορυφόρους

Σύμφωνα με ειδικούς, από Chronos την εταιρεία:
«Αυτό που είδαμε ήταν περίπου 12 ώρες προβλήματα»,

Ο καθηγητής Κάρι εκπρόσωπος της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Chronos, ανέφερε ότι οι τηλεπικοινωνίες  βασίζουν την καλή λειτουργία τους στην ακρίβεια του χρόνου που δίδεται από τα δορυφορικά συστήματα GPS.

Τα δεδομένα μιας τηλεφωνικής κλήσης, για να μεταδοθούν πρέπει να είναι συγχρονισμένα με απόλυτη ακρίβεια αλλιώς υπάρχουν απώλειες δεδομένων.

Όντα εντοπίστηκε το σφάλμα 13 μικροδευτερολέπτων, ήδη χιλιάδες συστήματα σε εταιρείες είχαν αρχίσει να παρουσιάζουν προβλήματα

"Οι συναγερμοί ήταν κλιμάκωση,"
"Ένα συγκεκριμένο παγκόσμιο δίκτυο που έχουμε (Chronos)  , άρχισε να αναφέρει συναγερμούς από όλο τον κόσμο."


Φανταστείτε, μια διαφορά 13 μικρο-δευτερολέπτων (0,000013 δευτερόλεπτα) προκάλεσαν μια αναταραχή για 12 ώρες, τι θα συμβεί αν οι δορυφόροι GPS σταματήσουν να λειτουργούν για αρκετές ώρες ή ημέρες ή εβδομάδες, ως αποτέλεσμα μιας ηλιακής έκλαμψης;

Πηγή BBC

No comments:

Post a Comment