Wednesday, February 3, 2016

Η τέλεια ηλιακή καταιγίδα


Το πρωί της 1ης Σεπτεμβρίου του 1859, ερασιτέχνης αστρονόμος Richard Carrington ανέβηκε στο ιδιωτικό παρατηρητήριο του, στο κτήμα του έξω από το Λονδίνο. Μόλις άνοιξε το κλείστρο του θόλου για να αντικρίσει μπλε ουρανό, σημάδεψε το τηλεσκόπιο του προς τον ήλιο και άρχισε να σχεδιάζει ένα σύμπλεγμα με τεράστια σκοτεινά σημεία "φακίδες" επιφάνειά του. Ξαφνικά, ο Carrington εντόπισε κάτι που το περιγράφει ως «δύο τμήματα με έντονο λευκό φως" να εκρήγνυνται από τα σκοτεινά σημεία. Πέντε λεπτά αργότερα οι πύρινες σφαίρες εξαφανίστηκαν, αλλά μέσα σε λίγες ώρες ο αντίκτυπος τους έγινε αισθητός σε όλη την υδρόγειο.


Εκείνο το βράδυ, οι τηλεγραφικών επικοινωνιών σε όλο τον κόσμο άρχισαν να χαλάνε, υπήρξαν αναφορές για σπινθήρες στις μηχανές τηλέγραφου, χειριστές ανέφεραν ότι έγγραφά τους πήραν φωτιά Σε όλο τον πλανήτη, ένα πολύχρωμο Σέλας φώτιζε τις νυχτερινές ώρες τον ουρανό, λαμπερό τόσο έντονα ώστε τα πουλιά άρχισαν να κελαηδούν και οι εργάτες ξεκίνησαν τις καθημερινές δουλειές τους, πιστεύοντας ο ήλιος είχε αρχίσει να ανατέλλει. Κάποιοι θεώρησαν ότι ήρθε το τέλος του κόσμου. Ο Carrington είχε εντοπίσει την πραγματική αιτία για τα περίεργα φαινόμενα στον πλανήτη μας: μια τεράστια ηλιακή έκλαμψη με την ενέργεια των 10 δισεκατομμυρίων ατομικών βομβών. Η ηλιακή έκλαμψη εκτόξευσε ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια προς τη Γη, και η προκύπτουσα γεωμαγνητική καταιγίδα που ονομάστηκε "Carrington Event" -Ήταν η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη γεωμαγνητική καταιγίδα που χτύπησε τον πλανήτη μας.
Ποια θα είναι η επίδραση στον πλανήτη μας αν ένα αντίστοιχο γεγονός συνέβαινε τώρα; Σύμφωνα με την Εθνική Ακαδημία Επιστημών, θα μπορούσε να προκαλέσει «εκτεταμένες κοινωνικές και οικονομικές διαταραχές» λόγω των επιπτώσεών της στα δίκτυα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, των δορυφορικών επικοινωνιών και τα συστήματα GPS. Το ενδεχόμενο τίμημα;

Μεταξύ $ 1 δισεκατομμύρια και $ 2 τρισεκατομμύρια!!!

Πρέπει να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας! Μια τέτοια καταστροφή μπορεί να αποφευχθεί, θα αρχίσουμε να σκεφτόμαστε άμεσα την ενεργό θωράκιση του πλανήτη μας. Η επιστήμη της Φυσικής μας το επιτρέπει. 


No comments:

Post a Comment