Sunday, January 10, 2016

Πλάσμα η τέταρτη μορφή ύλης





Στα σχολικά μας χρόνια διδαχτήκαμε ότι η ύλη απαντάται σε τρείς μορφές: υγρή, στερεή και αέρια. Μόνο λίγοι από εμάς, οι οποίοι συνέχισαν τις σπουδές τους στο αντικείμενο της φυσικής, ανακάλυψαν ότι στην φύση υπάρχει και μια τέταρτη μορφή ύλης, με την οποία το σύμπαν είναι γεμάτο. Η τέταρτη αυτή μορφή ύλης ονομάζεται «πλάσμα». Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, αυτή η «άγνωστη» μορφή ύλης αποτελεί το 99% του γνωστού σύμπαντος. Μπορούμε να δούμε αυτόν τον τύπο ύλης στην καθημερινότητά μας, στους λαμπτήρες φθορισμού, στις τηλεοράσεις πλάσματος, σε μερικούς τύπους φλόγας, σε παιχνίδια όπως είναι οι «μπάλες πλάσματος» ακόμα και ο ζωοδότης Ήλιος, δεν είναι τίποτα άλλο από μια τεράστια σφαίρα καυτού πλάσματος.

Σε αντίθεση με τα αέρια το πλάσμα είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού. Λόγω των ηλεκτρικά φορτισμένων σωματιδίων που το απαρτίζουν, το πλάσμα συμπεριφέρεται διαφορετικά από ένα αέριο, για παράδειγμα όταν εφαρμόζονται σε αυτό ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Έτσι ο όγκος και το σχήμα του καθορίζεται σημαντικά από εφαρμοζόμενα ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία (από τα οποία συνήθως και δημιουργείται).
Η παραγωγή πλάσματος με εφαρμογή ηλεκτρικού πεδίου έχει σημαντικές τεχνολογικές εφαρμογές, καθώς τεχνολογικές διεργασίες που μέχρι τώρα πραγματοποιούνταν με χρήση μη-ιονισμένων-αερίων σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες μπορούν πλέον να γίνονται με χρήση πλάσματος σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Το οικονομικό όφελος είναι προφανές, καθώς δαπανάται λιγότερη ενέργεια. Επίσης, διεργασίες ανέφικτες με χρήση αερίων γίνονται τεχνικά δυνατές με χρήση πλάσματος




No comments:

Post a Comment