Wednesday, January 13, 2016

Αστροναύτης σε μαύρη τρύπα!!!




Τι θα γινόταν εάν ένας αστροναύτης έπεφτε μέσα σε μια μαύρη τρύπα; Σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά ταυτόχρονα και ένα πείραμα σκέψης των επιστημόνων. Κατά μια θεωρία ο αστροναύτης θα καταφέρει να περάσει τον ορίζοντα γεγονότων χωρίς να καταλάβει κάτι και μη γνωρίζοντας τι τον περιμένει, λίγο αργότερα όμως η βαρύτητα θα αρχίσει να τον έλκει προς το εσωτερικό της μαύρης τρύπας, θα επιμηκύνεται σαν «μακαρόνι» έως ότου τελικά θα συμπτυχτεί σε μια μοναδικότητα, στο υποθετικό κέντρο της μαύρης τρύπας, στον πυρήνα της με άπειρη πυκνότητα. 


Κατά μία άλλη άποψη, οι νόμοι της κβαντομηχανικής οι οποίοι είναι ισχυροί στα σωμάτια, μας λένε ότι ο ορίζοντας γεγονότων θα είναι μια περιοχή εξαιρετικά υψηλής ενέργειας η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα ο αστροναύτης μας να καεί και να μην προλάβει να πλησιάσει την μαύρη τρύπα. 

Οι παραπάνω δυο περιπτώσεις έρχονται σε αντίθεση και ειδικά η δεύτερη έρχεται και σε αντίθεση με την θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν. Δεν είναι όμως και τα μοναδικά δύο σενάρια…

Υπάρχει και ένα τρίτο! Σύμφωνα με τον μεγάλο θεωρητικό φυσικό της εποχής μας Hawking, υπάρχει και ο φαινομενικός ορίζοντας όπου το φώς που προσπαθεί να διαφύγει από την μαύρη τρύπα σταματάει εκεί. Σύμφωνα με την θεωρία της σχετικότητας για μια μαύρη τρύπα που είναι σταθερή ο ορίζοντας γεγονότων και ο φαινομενικός είναι οι ίδιοι, αλλά… εάν περισσότερη ύλη πέσει μέσα στην μαύρη τρύπα τότε ο ορίζοντας γεγονότων μεγαλώνει πολύ περισσότερο από τον φαινομενικό. 

Σε αντίθεση με τον ορίζοντα γεγονότων ο φαινομενικός μπορεί να διαλυθεί. Τι σημαίνει αυτό; 

Ότι κάτι μπορεί τελικά να διαφύγει από μια μαύρη τρύπα, θεωρητικά. Αυτό γίνεται όταν ο φαινομενικός ορίζοντας εξαφανιστεί, τότε όλη η ύλη που κατάπιε η μαύρη τρύπα απελευθερώνεται, όχι όμως στην μορφή που βρισκόταν πριν! 

Έτσι λοιπόν εάν ο Hawking έχει δίκιο, τότε ο αστροναύτης θα περάσει στον φαινομενικό ορίζοντα δεν θα φτάσει όμως ποτέ στο κέντρο της μαύρης τρύπας. Η ύλη του δεν θα καταστραφεί. Η ύλη που κάποτε αποτελούσε τον αστροναύτη θα απελευθερωθεί υπό κάποια άλλη μορφή (ακτινοβολία Hawking).



Συμπέρασμα, από όσο μας επιτρέπει η γνώση μας στην φυσική μέχρι τώρα, γιατί όλα τα παραπάνω είναι καθαρά θεωρητικά, ο αστροναύτης σε οποιαδήποτε περίπτωση θα έχει άσχημο τέλος.

No comments:

Post a Comment