Sunday, January 10, 2016

Ασπίδες πλάσματος



Τα ταξίδια στο διάστημα σύντομα θα είναι στην καθημερινότητά μας, όπως είναι και τα αεροπορικά ταξίδια. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα...
Το διάστημα δεν είναι κενό, είναι γεμάτο ακτινοβολία είτε από τον Ήλιο (Ηλιακές καταιγίδες) είτε εκτός του Ηλιακού μας συστήματος (κοσμική ακτινοβολία). Ένα διαστημικό σκάφος για να ταξιδέψει ακόμα και μέσα στο ηλιακό μας σύστημα θα πρέπει να είναι προστατευμένο από αυτού του τύπου τις ακτινοβολίες, σε αντίθετη περίπτωση οι αστροναύτες διατρέχουν θανάσιμο κίνδυνο.

Εδώ έρχεται μια επιστημονική ομάδα να προτείνει μια λύση. Επιστήμονες από το Rutherford Appleton Laboratory κατασκεύασαν σε εργαστήριο μια ασπίδα ενεργούς προστασίας από ιονισμένα σωματίδια (όπως είναι τα πρωτόνια που έρχονται από τον Ήλιο). 

Στην αρχική εικόνα του άρθρου φαίνεται η αρχή λειτουργίας αυτής της ασπίδας. Υψηλής ενέργειας ιόν (σωματίδιο από τον Ήλιο ηλεκτρικά φορτισμένο) έρχεται από αριστερά και αρχίζει να εκτρέπεται από το Ηλεκτρικό πεδίο ΕR (με τα κόκκινα βέλη). Το ηλεκτρικό πεδίο αυτό έχει ήδη δημιουργηθεί από το πλάσμα που έχει παγιδευθεί σε ένα ισχυρό μαγνητικό πεδίο που σχηματίζεται από το διαστημόπλοιο. 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το φυσικά συσσωρευμένο πλάσμα μπορεί να ενισχυθεί από την απελευθέρωση ήδη ιονισμένου αερίου από το σκάφος και μπορεί να το προστατέψει από εξαιρετικά ενεργά ηλεκτρικά φορτισμένα σωμάτια που έρχονται από τον Ήλιο. 

Πρακτικά, μια ασπίδα πλάσματος ικανή να προστατέψει το διαστημικό σκάφος από ηλιακές καταιγίδες. 

Είναι μια τεχνολογία, που σύντομα ελπίζουμε να την δούμε και στην πράξη, αλλοιώς δύσκολα θα πραγματοποιηθούν διαπλανητικά ταξίδια.



No comments:

Post a Comment